Štiri osnovne in več kot 16 milijonov sekundarnih barv. Naši bivalni prostori se skozi zgodovino spreminjajo. Danes je stanovanje ali hiša več kot le prostor, ki nudi streho nad glavo. Danes mora dom zagotavljati izredno raznoliko uporabo. Barve imajo pri tem pomembno vlogo saj so močno povezane z našimi občutki. Kamorkoli pogledamo so barve okoli nas. Barve so tople ali hladne, stimulativne in pomirjujoče. Edinstveno je, da vsak vidi barve na svoj način. Barve namreč ne zaznavamo le z očmi, temveč se nanje odziva vse telo. Barve tako aktivno vplivajo na naše občutke in sposobnosti. Energija, ki jo oddaja sončna svetloba je  življenjsko pomembna za vsa živa bitja na planetu. Človeku napaja telo, razum in dušo. Človek zaznava tri osnovne barve, rdečo, zeleno in modro, z mešanjem katerih lahko dobimo prek 16 milijonov  sekundarnih barv.

 

V preteklosti je slikopleskarstvo uporabljalo tudi barve, ki so bile človeku škodljive. Le te so bile le na videz prijetne, dejansko pa so vsebovale celo vrsto strupenih in škodljivih sestavim. Še zlasti so se uporabljale v sredini dvajsetega stoletja, ko je s porastom kemične industrije njihova proizvodna cena močno padla. Sedaj je škodljivih barv na tržišču mnogo manj, se je pa pojavil drug problem. Ker je s tehnologijo možno ustvariti domala vsako barvo so le te postale naš spremljevalec na vsakem koraku. Predvsem v urbanih sredinah nas neprestano spremljajo vpadljive in kričeče barvne reklame, televizija in računalniki so polni barv. Le te se z modo neprestano spreminjajo. Tako se odzivamo na barve kot umetne in lepotilne in jih vse manj opazimo. Vendar pa imajo barve globlji pomen. Dokazano vplivajo na naše počutje in zdravje, na našo psiho in duhovnost. Ker največ časa preživimo v našem domu je načrtovanje barvne usklajenosti z našim značajem lahko polno izzivov, lahko je tudi precej zapleteno. Če ne želimo obremenjevati okolja in poskrbeti za lastno dobro počutje bomo barvam v domu posvetili veliko pozornosti.  70-80% bivalnega okolja v našem domu pokrivajo stenske barve, zato je pleskanje sten še kako pomembno pri urejanju le teh. Barve v treh smereh vplivajo na naša čutila.

  1. prostor lahko navidezno zožijo ali razširijo
  2. so lahko dolgočasne ali kratkočasne, odvisno kako hitro reagiramo nanje
  3. lahko so energijsko šibke ali močne in tako močno vplivajo na naše počutje

Barve močno vplivajo na naše počutje

Vse to lahko s pridom uporabimo pri urejanju doma.

  • Ker aktivno preživljamo svoj čas v dnevni sobi, naj bo le ta topla, elegantna, živahna, naj barve vzbujajo toplino in domačnost.
  • Najprimernejši odtenki v kopalnici so v modri ali zeleni, ker sta to čisti in sproščujoči barvi.
  • Energijske tokove v jedilnici ni kuhinji povečamo s stimulativnimi, svetlimi toni.
  • Močne barve niso primerne za otroško sobo. Pri urejanju otroške sobe moramo vedno upoštevati tudi starost otroka, saj se že dojenček  odziva nanje.
  • Vzdušje v spalnici naj sprošča in pomirja. Seveda pa je tudi tukaj pomembna naša starost. Mlajšim so všeč tople, stimulativne barve, starejšim hladne in pomirjujoče.

Slikopleskarstvo se že stoletja ukvarja z vplivom barvanja sten na naše počutje in zdravje. Strokovnjaki so tako odkrili, da so za barvanje sten bivališč najprimernejše apnene barve. Žal pa jih zaradi mehanskih lastnosti in omejenosti barvnih odtenkov ne moremo uporabiti povsod. Kjer je obremenjenost prostorov večja uporabimo pralne ali na mokro brisanje manj občutljive barve. Barvni odtenki le teh so malone neomejeni.

Kategorije