Slikopleskarstvo ima tudi v kuhinji in jedilnici zahtevno delo. Kuhinjo zaradi obilice pohištva določa barva le tega, medtem ko jedilnico nasprotno določa barva sten in vzorci na njej. Za kuhinjo se podobno kot kopalnico priporočajo pralne barve, ki v veliki meri olajšajo čiščenje. Posebno zahtevna pa se pokaže prenova kuhinje, saj je morebitna prisotnost maščob na steni povsem nesprejemljiva. Maščobe v veliki meri onemogočajo dobro sprijemanje barv s podlago, zato na teh mestih rade odstopajo. Dodatno težavo lahko v takšnih primerih predstavlja kondenzacijska vlaga, ki zlasti v slabo izoliranih prostorih povzroča nastajanje zidne plesni. Slikopleskarstvo se bori na različne načine s takšnimi in podobnimi težavami. Seveda obstajajo premazi in barve, ki prikrijejo ali kratkoročno onemogočijo težave, a je dolgoročno bolje odpraviti vzrok za njen nastanek.  Ker povečujejo energijske tokove so v kuhinji priporočljivi stimulativni in svetli toni zidnih barv.

 Kuhinja v rumeni Kuhinja v modri  Kuhinja v zeleni Kuhinja v rdeči

 

Kot pri vseh prostorih pa velja, da se tudi v kuhinji izogibamo nekaterim barvam. Predvsem to velja za temne barvne odtenke še zlasti za črno.

Temne barve za kuhinjo sicer niso primerne. Okusi so različni. Modni trendi narekujejo drugačnost. Vpliv  barv na počutje.

 

Kategorije